top of page

YOGA V CUDZOM JAZYKU

Tento článok trocha predbieha dobu, ale myslím, že na nakopnutie je vždy dobrý čas. Otázka na vás milí yogíni : chodíte na yogu, keď ste niekde v zahraničí? Či skôr vyčkávate, kým sa opäť vrátite do svojho rodného štúdia? :)


Ja som dlhé roky mala taký blok, že keď nebudem rozumieť všetkému na hodine, bude to strašná hanba. A viete čo? Nebola :D Raz mi jedna yogínka povedala, že yoga hovorí všetkými jazykmi sveta a vždy bude rozumieť. A tak naozaj aj bolo. Stačilo sa prvých pár minút započúvať do pokynov, občas pozrieť okolo seba a išlo to.


Vôbec nevadí, že nerozumiete všetkému. Telo vás navedie. To hlavné je, že vy možno ani netušíte koľko sekvencí už ste u mňa alebo inde videli a vaša hlava si to pamätá. Garantujem, že určite z hlavy už viete čo je dole a hore pozerajúci pes, bojovník a určite každý viete, kedy má byť shavasana.


Yoga nie je raketová veda a po pár online hodinách vám sľubujem, že budete môcť ísť na akúkoľvek yogu na celom svete :) Či už bude vedená v angličtine, španielčine alebo aj úplne pre vás neznámom jazyku. Prosto len skúste. Ja som napríklad zistila, že shavasana alebo meditácia v inom jazyku ma ukludňuje. Neviem, či je to tým, že sa menej sústredím na slová a len si dýcham a vnímam viac seba. :)


Ak sa náhodou učíte cudzí jazyk - akýkoľvek - skúste si pustiť online alebo ísť na yogu v danej reči. Mne to veľmi pomáha a hlavne ma takáto forma učenia aj baví, lebo je tam moja milovaná yoga.


Začnite vždy pomaly, aby ste nemali z toho strach. Nemusíte ísť hneď na workshop, kde je veľa hovoreného slova. Skúste bežnú hodinu, kľudne aj ľahšiu ako na akú chodievate doma. Mne veľmi pomáha aj povedať danému učitelovi, že som tu nová a nerozumiem úplne danej reči. Určite vás nikto nepošle domov a možno budete prekvapení, ako lektor zrazu zmení prístup k vám. Bude vás naprávať viac dotykom ako ústne, aby to aj pre vás bolo ľahšie.


Tieto pravidlá sa nemusia dať použiť len vtedy, keď budete fyzicky mimo svojej krajiny. Môžete si napríklad skúsiť pustiť doma online meditáciu v cudzom jazyku :) Ja milujem pozerať na instagrame yoga tutoriály o pozíciach v španielčine :D Veľmi sa mi páči, ako to hovoria a temperament, ktorý dávajú do prechodov medzi asánami.


Yoga hovorí všetkými jazykmi sveta :) Stačí sa len započúvať a dýchať :)

289 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Yoga rituály

bottom of page