top of page

Yoga rituály

Yoga aka súčasť každodenného života, yoga ako náš rituál. Dnes si povieme niečo o tom, ako si nastaviť svoju vlastnú prax, aby nás neobťažovala, aby bola efektívna pre náš život a pár tipov a trikov, ktoré pomohli napríklad aj mne.


  • nemusíte praktizovať iba ráno. Ak je pre vás ranná yoga skôr za trest ako pôžitok, kľudne si ju presuňte na inú časť dňa. V tom momente, keď sa do yogy nútite a nemáte z nej žiadne potešenie, ale iba slovíčko MUSÍM - to asi nie je to pravé orechové. Mňa moji učitelia viedli k tradičnej rannej praxi a mne tak vyhovuje. To ale nemusí znamenať, že musí aj vám. Ak chcete svoju prax presúvať v rámci dňa, skúste si spomenúť na to, aby ste nepraktizovali s plným žalúdkom (odstup od jedla, ak sa dá, aspoň 2 hodiny), neboli na prax príliš unavení, nerobil ju veľmi rýchlo či nesústredili sa.


  • praktizujte tak často, ako vám to váš život dovoľuje. Je super, ak máte yogu ako súčasť vášho života 6 krát do týždňa, ale naozaj to pre mnohých ľudí na svete nie je potrebné a ani zdravé pri tom všetkom, čo popri yoge vykonávame. Ak si nájdete na prax 3-4 dni v týždni, bude to super.

  • s predchádzajúcimi dvomi bodmi sa určite spája slovo PRAVIDEĽNOSŤ. Ak sa rozhodnem mať prax ráno, tak sa snažím dodržať rovnaký čas vždz keď sa chcem venovať sebe a yoge. Budete môcť vidieť výsledky. Neobávajte sa toho, že každé ráno bude úplne iné. Niektoré ako keby ste boli stvorení pre yogu, inokedy vám nepôjde skoro nič. A obidve sú správne :)

  • nebojte sa mať prax aj bez pohybu. Mnohí ľudia si yogu spájajú len s asanami (pozíciami) . Je super si občas od toho oddýchnuť a dopriať si aj zvyšné časti yogovej cesty ako napríklad dychové techniky, či meditáciu. Aj relax yoga, alebo yin yoga môžu byť súčasť vašej praxe. Nemusíme vždy z yogamatky ochdázať spotení a so svalovicou. I keď aj to niekedy treba :).


  • malý tip pre tých, ktorí riešite trávenie. U mňa fungovalo až zázračne, keď som si pred praxou dala pohár vody. Chviľu počkala a išla som si dať sériu pozícii za sebou. Naozaj to bol zrazu “rýchly” štart do daného dňa :D .

  • Aj naše telo má svoje vlastné hodiny. Jednotlivé orgány majú svoje časy, kedy je super im venovať pozornosť. Moji učitelia ma viedli, aby moja prax začínala okolo 6.30 ráno. Pre mňa zatiaľ dlhodobo neudržateľná vec, ale nikdy nevieš :) Možno len tip pre tých, čo ráno majú čas a chcú skúsiť :).

  • počas svojej praxe som počula rôzne názory, čo robiť ráno. Tak vám ich yopár ponúkam a možno vám to bude dávať zmysel. Urobiť si ráno pred praxou prechádzku (ideálne 45min). Napiť sa teplej vody s cintrónom pred praxou. Ráno v rámci praxe určite nezabudnúť na inverzné pozície, či už sviečku alebo stojku. Praktizovať k východu slnka.


  • sprcha pred praxou. Mne toto veľmi pomohlo. Nie len tým, že teplá voda mi krásne otvorila svaly, ale je to naozaj taká očista, že idete na podložku a idete sa o seba postarať aj tak trocha inak. :) Ideálne, ak sa môžete osprchovať tesne pred praxou, či už doma alebo budúcnosti v yoga štúdiu. Mne dáva zmysel horúca voda pred praxou. Toto je dôležitý bod aj preto, že potom nemusíte používať žiadny deodorant, ani parfém, ani nič. Telo máte čisté a váš pot je len voda a je to príjemnejšie pre vás a aj ostatných ( verte mi :D ).

  • drobnosti vedia robiť deň. Maličkosti, ktoré vás budú tešiť natoľko, že začnete s yogou. Môže to byť čokoľvek. Od vytúženej yogamatky, yoga blokov, popruh, ale aj meditačný vankúšik. Budú vám nie len pomáhať vo vašej praxi, ale vás aj tak trocha nakopnú sa na yogamatku postaviť.


  • yoga room alebo yoga miesto vo vašom byte by malo byť niekde, kde sa cítite dobre. Miestnosť kde praktizujete by mala byť vyvetraná a čistá. Moje obľúbené miesto je naša spálňa, lebo tam ráno krásne svieti slnko, je čisto biela a viem si na nej zavrieť dvere a zostať sama :) Nezabudnite prosím mať pri cvičení zavreté okná. Pri yoge by ste nemali mať prievan okolo seba a aj zbytočný hluk by vás mohol rozptylovať.


  • obklopte sa tým čo máte radi. Oblečte si obľúbené a pohodlné veci, doprajte si po yoge váš čaj, raňajky, ktoré máte radi. Nech to vaše “súkromné šťastie” neskončí hneď po tom ako otvoríte oči po shavasane.


Akúkoľvek knižku si o yoga kúpite, podložku, akýkoľvek rohovor budete viesť na tému yoga, všetko vás posunie vpred. Všetko vám dá nové informácie alebo utvrdí v tých vašich. Nezabúdajte, že keď niekto ma inú prax ako vy, nie je o nič horší ani lepší. Yoga neposudzuje, nehľadá rozdiely. 1% je teória a 99% je prax :)


311 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page