top of page

Yoga a iné športy... Kamoši alebo nepriatelia?

Veľmi veľa ludí v mojom okolí začalo praktizovať yogu buď ako kompenzácia k inému športu, po zranení, alebo prišli na prvú hodinu tak trocha omylom :) Všetky cesty sú správne - však na konci je v nich yoga, podložka a ty. :) Ale vráťme sa k tomu čo robiť keď sa popri yoge nechcete vzdať športu alebo opačne, ak športujete a chcete začať s yogou.


Stanoviť si zámer. To pomohlo aj mne, aby som sa nestratila v tých tréningoch a nebolo toho zase veľa. Yoga aj iný pohyb by mal mať pravideľnosť a je dobré ak si dáte v týždni aj nejaký deň čisto na oddych. Dôležité je však pri zámere povedať hlavne toto: prosím ak sa vám dá vyhnite sa prehnaným nárokom na flexi pozície. Ja viem, že ich plný instagram a dať si nohu za hľavu je super, aj urobiť špagát a pod. Ale vy berte na vedomie, že ak beháte, bicykel, čokoľvek...musíte mať chrnánené kolená, členky, bedrové kĺby. Jasné, že aj ja mám v okolí veľa ľudí čo vedia mať úžasnú yogovú asánovú prax ale aj výborní športovci, ale aj cez to všetko si prosím na seba dávajte pozor. Ak chcete športovať dlhé roky, nechceme, aby ste mali vyheglané kĺby, alebo neustálym pomalým pohybom sa už báli dynamiky.


Každý jeden tréning vás vráti o krok späť. Áno, každý jedným behom vám vždy trošku zatuhnú nohy aj sedací sval a je to tak aj pri iných športoch. chrbát je v jednej pozícii napríklad aj na bicykli. A preto môže vaša prax vyzerať, že sa nikam neposúva. ( bavíme sa tu o asánovej praxi - čo sa týka pozícii). Ale to vôbec nie je pravda, určite sa posúvate a aj v inej forme ako len fyzickej :)



Na strane druhej mne iný pohyb darovať do sveta yogy nové pohľady, skúsenosti. Tréning vo fitness centre mi pomohol nabrať aj svaly a silové pozície v yoge išli hneď o niečo lepšie. Yoga ma zase naučila dýchať a zlepšila kondíciu. Dynamický pohyb, ale aj len dýchať a stáť.



Záver je asi taký, že pre mňa dáva zmysel robiť aj iný pohyb ako len yogové asány ( pozície) . Ak robíte nejaký šport vrcholovo, alebo častejšie nebojte sa poradiť so svojim trénerom. Za mňa asi hlavne kvôli kĺbom. Chcem, aby ste boli hlavne zdraví a mohli športovať a yogovať po celý život. Berte prosím yogu hlavne ako komplet balíček a nie len ako strečing preto prosím postupne popri asánovej praxi pridávajte dychové cvičenia, meditujte, skúšajte ... Dýchajte . Žite. :)



220 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Yoga rituály

bottom of page