top of page

Nádych a výdych - všetci vieme čo robiť, ale málo kto vie ako

Aktualizováno: 11. 3. 2021

Dych - neoddeliteľná súčasť yogovej praxe a vlastne to najdôležitejšie čo v yoge máme. Ako však sa vyznať kde sa nadýchnuť a kde urobiť presný opak? Rôzne školy yogy majú na to aj ako pri všetko rôzne názory ja tu uvediem ten čo používam ja pri svojich hodinách a ktorý mne funguje v mojej praxi. Je to však opäť veľmi individuálne a povedzme si,že dych je predsa len niečo veľmi intímne a každý máme svoj vlastný rytmus :)


Prvá dôležitá vec, ktorú treba povedať je že online hodiny so mnou nie sú čisto yoga. Je to cvičenie inšpirované yogovými asánami a preto často meníme dych. Pri svojich hodinách využívam aj prvky z pilatesu, z fitness sveta a pod.


Pri úvodnej a záverečnej relaxácii kľudne môžete skúsiť aj pár krát vydýchnuť ústami. Naozaj z hlboka a úprimne ako keby ste niečo alebo niekoho :) zhadzovali zo svojich pliec. Nebojte sa aj keby to bolo na hlas. Však je to iba dych - nič sa vám nestane :)


Pri bežných yogových pozíciach máme také nepísané pravidlo, že keď telo stúpa hore aj jeho energia ide hore tak sa nadychujeme a pri klesaní zase vydychujeme. Rôzne školy yogy to kľudne môžu mať opačne a ja vždy učím, aby nikto z nás nežil v dogme a skúsil si aj aj a občas aj prestriedal a zistil čo mu v daný deň vyhovuje.


Cez hodinu dýchame nosom, ústami len na začiatku a na konci max. Chceme telo zahrievať a výdych ústami ho ochladzuje a my chceme presný opak v rámci cvičenia.


V statických pozíciach sme aspoň 5 dychov a viac , záleží od pozície a ak niečo robíme na jednu stranu - druhá strana musí byť rovnako dlhá.


Snažíme sa hlavne na začiatku a na konci predlžovať nádychy a výdychy. Pre nervový systém, pre plúca, pre srdce, pre mozog, pre našu myseľ, aby sa sústredila. Proste pre seba samého :)


Posledné čo treba povedať je, že keď robíme posilovacie cviky ( áno aj také nám západným krásnym ženám treba :) ) tak dýchame opačne - keď ideme dole nadychujeme a keď vytláčame svoju váhu hore vydychujeme. Ak sa vám dá vždy nosom, ak nie začnite ústami a postupne skúšajte zmenu.


Na niečo ako dych podľa mňa asi neexistuje úplne striktný návod, každý máte svoje vlastné tempo, dĺžku. Proste ste to vy kto určuje pravidlá :) tak si to aj nastavte vo svojej praxi.


Lebo nezabúdaj naprv dýchaš potom sa hýbeš :)

121 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Yoga rituály

bottom of page